Dirk en Geert Lindemans (Brouwerij Lindemans): "Dienstverlening op maat van onze groei"

Klantengetuigenis

Brouwerij Lindemans is een typische Vlaamse familiale KMO, met de voeten stevig op de grond van het Pajottenland. Geen megalomane plannen, maar wel gezonde groei-ambities, gebaseerd op inzicht in de markt én in de cijfers van hun eigen bedrijf. Sinds 2005 wordt Lindemans begeleid door Baker Tilly. Stapsgewijs werd de dienstverlening uitgebreid, op maat van de brouwer.

Dirk en Geert Lindemans (Brouwerij Lindemans)

Begin de jaren ’90 begonnen de neven Dirk en Geert Lindemans (de 6de generatie!) fulltime te werken in het familiebedrijf. De bierproductie groeide sindsdien van 15.000 hl naar 85.000 hl, vooral via export want de Belgische markt is vandaag gesatureerd. Hun fruitbieren zijn een succes op de buitenlandse markten, met meerdere onderscheidingen als gevolg (zie de pagina hiernaast). In de Verenigde Staten is hun bier een premium product. Als typisch streekproduct van de Zennevalei is het lambiekbier moeilijk te kopiëren in het buitenland.

Dirk Lindemans : “Op een bepaald moment kregen we een overnamebod van een concurrerende Belgische brouwerij. Geert en ik zagen dat niet zitten. Via Jan Delcour, de voorzitter van onze Raad van Bestuur, zijn we dan in contact gekomen met Anne Roucourt, partner van Baker Tilly. Anne heeft voor ons naar een alternatieve oplossing gezocht : de familiale opvolging. Zij heeft dat proces voor ons in goede banen geleid. Anne denkt mee na over oplossingen helemaal op onze maat. In 2006 werd de opvolging definitief geregeld. Mijn neef Geert en ik zijn nu nog de enige aandeelhouders. We willen onafhankelijk verder gaan.”

Geert Lindemans : “Sindsdien is de samenwerking met Baker Tilly stelselmatig gegroeid, op maat van onze KMO. Door onze eigen groei willen we alles professioneler aanpakken. We krijgen advies over de juiste vennootschapsstructuur, over fiscale zaken, over optimalisatiemogelijkheden, over contracten, over uitbreidingen en investeringen, over KMO subsidies enz. Ze screenen klanten en leveranciers. We hebben ook één van hun accountants onder de arm genomen.”

“Bier brouwen is een complex gebeuren, met verschillende factoren die invloed hebben. Inzicht in het rendement van de verschillende bieren is dan ook belangrijk. Waar komt de winst precies vandaan? Hoeveel bedragen de marges? Inzake managementrapportage, boordtabellen en kostprijsberekening per product hebben we fantastische hulp gekregen van Marijke Speeckaert, adviseur management accounting van Baker Tilly Belgium. Zij heeft een berekeningstool op punt gezet waar we vandaag nog altijd mee werken,” aldus Dirk Lindemans.

“De meerwaarde van de samenwerking met Baker Tilly kan ik makkelijk samenvatten. Ze werken zich in en denken mee op ons niveau. Het persoonlijk contact met hun mensen  wordt gewaardeerd. Net als het feit dat we één aanspreekpunt hebben voor alle vragen inzake financiële, fiscale en juridische materies. Onze samenwerking is eenvoudig begonnen, maar op een behapbare manier uitgebreid,” besluit Geert Lindemans.

 

Lindemans: van landbouwers tot brouwers

Lindemans brouwt traditioneel lambiekbier volgens de ambachtelijke methode van spontane gisting. Op basis van deze lambiek maakt de brouwerij eigen speciaalbieren, zoals Gueuze, Cuvée René, Faro, Kriek, Framboise enz. 

In 1985 riep bierjournalist Michael Jackson (The Beerhunter) Lindemans Kriek uit tot één van de vijf beste bieren ter wereld. Brouwerij Lindemans werd in de jaren ’90 tevens uitgeroepen tot één van de tien beste brouwerijen van de wereld. Ook in deze eeuw won het al diverse medailles. Dankzij de eigenzinnige smaak van de Lindemans-bieren en hun vele onderscheidingen is de familiebrouwerij uitgegroeid tot één van de belangrijkste Belgische exporteurs van fruitbieren naar de VS. De kiem van de Lindemans-biertraditie werd meer dan 200 jaar geleden gelegd in een hoeve in Vlezenbeek in het Pajottenland. Op de boerderij werd een lambiekbrouwerij opgericht. Een mijlpaal die het leven van vele generaties Lindemans zou beïnvloeden.

In 1991 werd besloten om naast de oude brouwerij een nieuwe brouwzaal op te richten, met een capaciteit die drie keer hoger lag. In 2003 werd opnieuw uitgebreid. Vandaag is de boerderijbrouwerij volledig ingepalmd door de brouwzaal, de fermentatiezolders en -kelders, de bottelarij en de stockageplaatsen. Begin februari 2013 zijn dan ook nieuwe uitbreidingswerken van start gegaan. Er wordt voornamelijk geïnvesteerd in een bijkomende stockeerruimte voor het gisten en rijpen van de lambiek. Ook worden er nieuwe burelen en sanitair voorzien, plus een vergaderzaal en een bezoekersruimte waar 100 personen kunnen ontvangen worden. Lindemans zet hiermee ook in op het biertoerisme. Bewust van zijn milieu-impact gaat de brouwerij ter compensatie in de buurt ook een bos en een boomgaard aanplanten, en drie poelen aanleggen.

Momenteel is de dagelijkse leiding in handen van de neven Geert en Dirk Lindemans. Trouw aan de roots en met een gezonde toekomstvisie bouwen zij de familiebrouwerij verder uit.

Weetje

Lambiek wordt enkel gebrouwen in de winterperiode (van oktober tot mei), omdat de warmte van de zomer de spontane ingisting nadelig beïnvloedt. Lambiek heeft een gemiddelde gistings-en rijpingstijd nodig van maar liefst 12 tot 24 maanden. Pas dan verkrijgt het zijn unieke smaak en kan het gebruikt worden als basis om het jaar rond heerlijke fruitbieren te maken.

Facts & figures Brouwerij Lindemans (2013)

• opgericht in 1822 in hartje Pajottenland
• familiebedrijf, 6de generatie
• gevestigd in Vlezenbeek
• productiecapaciteit in 2012 : 85.500 hl
• 55% export
• 25 medewerkers

www.lindemans.be