BTW: onlinehandel

Vakartikels

 

Vanaf 2021 zal wat betreft de online verkoop van goederen de in het buitenland verschuldigde btw ook kunnen afgedragen worden via een vergelijkbaar One-Stop-Shop-systeem (OSS).

Baker Tilly Belgium

Vereenvoudiging MOSS

Voor ondernemingen die elektronische diensten aan Europese particulieren aanbieden (B2C) dient reeds sedert 2015 lokale btw te worden aangerekend van het land waar de klant woonachtig is. Het gaat hierbij onder andere om toegang tot het internet, voicemail, VoIP, onlinenieuwsdiensten, abonnering op onlinedagbladen en –tijdschriften, toegang tot of downloaden van software, gebruik van zoekmachines, elektronisch onderwijs, enz. Verstrekt u bijgevolg een elektronische dienst aan een Deense particulier, dan dient u 25% Deense btw aan te rekenen.

Voor de effectieve afdracht van buitenlandse btw kan sedertdien optioneel gebruik worden gemaakt van een bijzondere aangifte binnen de Mini One Stop Shop (MOSS). Hierdoor kon u reeds in het verleden als Belgische onderneming alle formaliteiten voor dergelijke verrichte diensten in één keer en alleen in België voldoen, zij het via een afzonderlijke bijzondere aangifte die los staat van de normale btw-aangifte.

Vanaf 1 januari 2019 zal voor dergelijke elektronische diensten een optionele jaarlijkse omzetdrempel van EUR 10.000 worden ingevoerd. Onder deze drempel zal bijgevolg nog steeds Belgische btw kunnen worden aangerekend.

Grensoverschrijdende online verkoop van goederen aan particulieren

Wanneer u momenteel goederen verkoopt aan particulieren in andere Lidstaten, waarbij deze goederen online worden besteld maar fysiek worden geleverd (de zgn. verkoop op afstand) dan botst u vaak op een btw registratieplicht in die Lidstaten. Dit is verplicht het geval van zodra een zekere omzetdrempel (afhankelijk per Lidstaat is dit EUR 35.000 tot EUR 100.000) wordt overschreden.

Vanaf 1 januari 2021 zal het MOSS-systeem worden uitgebreid naar dergelijke verkopen. De huidige Mini One Stop Shop-regeling zal vanaf dan worden omgevormd tot een One-Stop Shop-regeling (OSS). Deze regeling zal enkel gelden voor leveringen aan particulieren (B2C), waarbij de btw verschuldigd is in de Lidstaat van de afnemer.

De bedoeling is om tegen dan de huidige omzetdrempels tussen EUR 35.000 en EUR 100.000 af te schaffen en te vervangen door een optionele drempel van EUR 10.000. Blijft u onder deze drempel, dan zal kunnen geopteerd worden om de verkopen te onderwerpen aan de Belgische btw. Eens de drempel is overschreden zal kunnen geopteerd worden om gebruik te maken van het nieuwe OSS-systeem voor de aanrekening en afdracht van buitenlandse btw.

De uitbreiding en vereenvoudiging van dit systeem zal voor veel online-verkopers als muziek in de oren klinken daar zij momenteel maar al te vaak worstelen met registraties en administratieve beslommeringen in verschillende Lidstaten.

Wenst u meer informatie, contacteer dan Wim De Pelsmaeker, VAT Partner.