Gevoelige daling voordeel alle aard van een woning ter beschikking gesteld door een rechtspersoon

Vakartikels

Wanneer een vennootschap een woning gratis ter beschikking stelt voor privégebruik, is er in hoofde van de ontvanger een belastbaar voordeel van alle aard. Onder invloed van recente rechtspraak van enkele Hoven van Beroep heeft de belastingadministratie er zich (uit)eindelijk bij neergelegd dat de berekening van dat voordeel van alle aard discriminatoir is wanneer het voordeel toegekend wordt een rechtspersoon. Bijgevolg daalt het belastbaar voordeel van alle aard in hoofde van de ontvanger met een factor van 1,25 (indien het kadastraal inkomen lager is dan €745) of 3,8 wanneer een woning ter beschikking wordt gesteld door een vennootschap en dit ook voor het verleden.

Hoewel dit op zich natuurlijk positief is, is het raadzaam om er in dergelijke gevallen over te waken dat er nog voldoende bedrijfsleidersbezoldigingen werden toegekend met het oog op het genieten van het verlaagd KMO-tarief in de vennootschapsbelasting en om – indien dit voordeliger zou zijn – de bedrijfsleidersbezoldiging aan te passen.

Woonbonus

Voorbeeld - verlaging belast voordeel alle aard en mogelijke invloed op bedrijfsleidersbezoldiging

Een vennootschap heeft €100.000,00 belastbare winst, en stelt kosteloos een woning ter beschikking aan haar bedrijfsleider-natuurlijk persoon. Daarnaast ontvangt de bedrijfsleider een bedrijfsleidersbezoldiging van €35.000. 

Indien de woning een geïndexeerd kadastraal inkomen heeft van 2.500 euro, was het voordeel alle aard dat vroeger belast werd in hoofde van de bedrijfsleider-natuurlijk persoon €15.833,33 (= 2.500 x (100/60) x 3,8). Vanaf nu zal dat belastbaar voordeel echter dalen naar €4.166,68, waardoor de bedrijfsleider aanzienlijk minder personenbelasting (en sociale bijdragen) zal betalen. 

Doordat de totale toegekende bedrijfsleidersbezoldigingen hierdoor eveneens met €11.666,67 (€15.833,33 min €4.166,68) daalt, is de grens van €45.000 euro bedrijfsleidersbezoldigingen niet langer bereikt. Immers, de totale toegekende bedrijfsleidersbezoldiging bedraagt door de vermindering van het voordeel alle aard nog slechts €39.166,68 (i.e. €35.000,00 bezoldiging en €4.166,68 voordeel alle aard woning). Daardoor zal de vennootschap (zonder bijkomend ingrijpen) onderworpen zijn aan het standaardtarief van de vennootschapsbelasting (en dus 29,58% belastingen betalen in de plaats van 20,4% voor aanslagjaar 2019), waardoor men €9.180,00 meer vennootschapsbelasting betaalt (exclusief de afzonderlijke aanslag op het tekort aan bedrijfsleidersbezoldigingen). Indien de vennootschap daarentegen een bijkomende bedrijfsleidersvergoeding zou betalen van €5.833,83 kan men wel genieten van het verlaagd KMO-tarief. Zodoende spaart men die bijkomende vennootschapsbelasting uit, vermijdt men de bijkomende heffing wegens te lage bedrijfsleidersbezoldiging en ontvangt de natuurlijke persoon-bedrijfsleider meer liquide middelen. 

Terugvorderen voorheen betaalde belastingen op het hogere voordeel alle aard

Daarenboven kan men de vorig aanslagjaar te veel betaalde belasting middels bezwaarschift terugvorderen indien de bezwaartermijn van 6 maand nog niet verstreken is. Er zou een interne instructie circuleren binnen de administratie waarin opgedragen wordt om in alle gevallen de coëfficiënten van 1,25 of 3,8 niet meer toe te passen waardoor alle bezwaarschriften hieromtrent zouden ingewilligd worden.

Ook de tijdens eerdere aanslagjaren teveel betaalde belastingen zouden eventueel nog via een verzoek tot ambtshalve ontheffing kunnen teruggevorderd worden. Het valt te verwachten dat de administratie hieromtrent nog een circulaire zal publiceren, al is nog niet duidelijk wanneer dit daadwerkelijk zal gebeuren. 

Conclusie

Het belastbaar voordeel alle aard van een door een vennootschap ter beschikking gestelde woning zal gevoelig dalen, hetgeen een daling van de personenbelasting teweeg zal brengen. Daarnaast is het aan te raden om zo spoedig mogelijk de teruggaveprocedure op te starten teneinde de voorheen (te veel) betaalde belastingen terug te vorderen. 

Contacteer hiervoor uw dossierbeheerder.