Pro rata fiscale voordelen in de personenbelasting

Vakartikels

Er is al heel wat inkt gevloeid over de wijzigingen in de Belgische fiscale wetgeving op het vlak van vennootschapsbelasting. Ook op het vlak van personenbelasting zijn er echter aantal (minder besproken) wijzigingen. Eén daarvan is de invoering van de beperking van bepaalde fiscale voordelen wanneer het belastbaar tijdperk niet overeenstemt met een volledig kalenderjaar om een andere reden dan overlijden. 

Deze maatregel zal dus een impact hebben op de belasting van Belgische rijksinwoners die tijdens het jaar België verlaten om zich in een ander land te vestigen, alsook op personen die zich vanuit het buitenland in België komen vestigen en hier fiscaal inwoner worden. Daarnaast zullen ook niet-rijksinwoners die gedurende een deel van het jaar in België belastbare inkomsten behalen hierdoor beïnvloed worden.

Door deze maatregel worden heel wat vrijstellingen en verminderingen in de personenbelasting beperkt tot de duur van het belastbaar tijdperk in verhouding tot een volledig kalenderjaar. Om het aantal maanden van het belastbare tijdperk te bepalen, wordt naar de 15de dag van de maand gekeken.

Indien deze tot de Belgische belastbare periode behoort, zal nog de volledige maand in rekening genomen worden. Stel dat een Belgisch rijksinwoner België verlaat op 18 mei, dan zal hij recht hebben op een pro rata van de fiscale voordelen ten belope van 5/12. 

Op het niveau van de berekening van de belasting worden o.a. (niet limitatieve lijst) volgende bedragen geprorateerd:

  • Basisbedragen van de belastingvrije som evenals de grensbedragen van het belastbaar inkomen.
  • Verhogingen van de belastingvrije som voor personen ten laste
  • Grensbedragen van de netto bestaansmiddelen voor personen ten laste
  • Fiscale korf in het kader van het lange termijnsparen en bouwsparen
  • ....

Op het niveau van de bepaling van het belastbaar inkomen worden o.a. (niet limitatieve lijst) volgende bedragen geprorateerd: 

  • Vrijstelling woon-werkverkeer
  • Vrijstelling van de inkomsten uit een spaarboekje
  • Belastingvermindering in het kader van overwerk
  • Bedragen voor de bepaling van de forfaitaire beroepskosten

Niet onbelangrijk is dat de wetgeving retro-actief in werking treedt vanaf inkomstenjaar 2017. 

Wenst u hierover meer te weten te komen of heeft u specifieke vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met Yves Coppens of uw dossierverantwoordelijke.