Tweede verblijf in het buitenland - fiscus verduidelijkt het begrip huurwaarde in circulaire

Vakartikels

Belgische rijksinwoners moeten hun wereldwijd inkomen aangeven in de Belgische aangifte personenbelasting. Ook in het buitenland gelegen onroerende goederen dienen aangegeven te worden, zelfs al worden deze niet verhuurd. 

Villa spain

Voor buitenlandse onroerende goederen die niet verhuurd worden, dient men de huurwaarde aan te geven. De fiscus verklaarde in haar commentaren de huurwaarde als ‘de gemiddelde jaarlijkse brutohuur die men in geval van verhuring, volgens de gebruiken van het land en de ligging van de goederen, had kunnen verkrijgen’. Er is de laatste jaren dan ook heel wat discussie ontstaan rond de bepaling van de huurwaarde. 

De belastingadministratie heeft nu een nieuwe circulaire gepubliceerd waarin zij het begrip huurwaarde voor niet verhuurde buitenlandse onroerende goederen verder verduidelijkt.

De Belgische belastingadministratie aanvaardt dat een huurwaarde kan worden bepaald aan de hand van een door een buitenlandse overheid vastgestelde of uitdrukkelijk goedgekeurde waarde. Deze waarde geldt niet als een verplichting voor de belastingplichtige, maar is slechts een mogelijkheid. Jammer genoeg spreekt de circulaire enkel expliciet over tweede verblijven in Frankrijk. Er blijft dus onduidelijkheid bestaan voor tweede verblijven in de andere Europese lidstaten.

Voor Frankrijk wordt gesteld dat als huurwaarde de ‘valeur locative brute’ gehanteerd kan worden zoals vermeld op het ‘avis d’imposition taxe d’habitation’. Van dit bedrag mag nog de ‘tax foncière’ in mindering gebracht worden, maar niet de ‘taxe d’habitation’. 

Naast Frankrijk kennen ook Nederland en Spanje een forfaitair geraamde brutohuur. Ook in deze landen zou men de circulaire dus kunnen toepassen. Voor Nederland zal dit op basis van de ‘WOZ-waarde’ zijn en voor Spanje op basis van de ‘valor cadastral’.

Voor de andere landen heerst nog steeds onduidelijkheid en blijft het dus afwachten hoe de Belgische wetgever dit zal oplossen.

Voor een goed begrip, voor buitenlandse onroerende goederen die wel verhuurd zijn moet nog steeds de werkelijk ontvangen huur aangegeven worden.

Contacteer Yves Coppens (Individual Tax Partner) of uw dossierverantwoordelijke mocht u verdere inlichtingen nodig hebben.