Vrijstelling werkgeversbijdragen sociale zekerheid voor de aanwerving van een eerste werknemer

Vakartikels

De taxshift versterkt de bestaande doelgroepverminderingen en breidt ze bovendien uit van 5 naar 6 werknemers waardoor eerste aanwervingen flink goedkoper worden vanaf 1 januari 2016. Voor de aanwerving van een eerste werknemer geldt er vanaf 1 januari 2016 een levenslange vrijstelling op de sociale (basis)werkgeversbijdragen voor dat personeelslid. 

De taxshift versterkt de bestaande doelgroepverminderingen en breidt ze bovendien uit van 5 naar 6 werknemers waardoor eerste aanwervingen flink goedkoper worden vanaf 1 januari 2016. De regering wil hiermee op een duurzame manier meer jobs creëren en het concurrentievermogen van de ondernemingen versterken. 

Voor de aanwerving van een eerste werknemer geldt er vanaf 1 januari 2016 een levenslange vrijstelling op de sociale werkgeversbijdragen voor dat personeelslid. Deze maatregel is geldig voor aanwervingen tussen 2016 en het einde van het jaar 2020. Bovendien worden de huidige voordelen die betrekking hebben op de 1ste, 2de, 3de, 4de, 5de en 6de aanwerving. 

Deze vrijstelling is van toepassing op de aanwerving van een eerste werknemer bij een nieuwe werkgever. Dit wil zeggen dat het moet gaan om een werkgever uit de privésector die ofwel nooit, ofwel sedert ten minste vier opeenvolgende kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van indienstneming van een eerste werknemer, geen werknemers meer tewerkgesteld heeft die (gedeeltelijk) aan de sociale zekerheid onderworpen waren. Op het vlak van de werknemers, mag de eerste werknemer geen werknemer vervangen die in de loop van de 4 kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van aanwerving in dezelfde technische bedrijfseenheid werkzaam is geweest. 

Ondernemingen die hun eerste werknemers in 2015 hebben aangeworven worden ook niet vergeten want voor hen is een overgangsmaatregel van toepassing. Alle aanwervingen van de 1ste tot de 5de werknemer sinds 1 januari 2015, zullen immers de nieuwe bijdragen genieten van de verminderingen van sociale bijdragen die van toepassing zijn vanaf 2016, maar voor het aantal kwartalen van verminderingen waarop zij nog recht hebben in het regime dat van toepassing is in 2015. De nieuwe verminderingsbijdragen zijn dus enkel van toepassing tijdens de resterende kwartalen. 

Voor verdere inlichtingen of vragen, kan u steeds contact opnemen met Yves Coppens (Individual Tax Partner) of uw dossierbeheerder.