Winstpremie: nieuwe fiscaal gunstige premie voor uw werknemers

Vakartikels


In uitvoering van het zomerakkoord heeft de winstpremie op 1 januari 2018 zijn intrede gedaan. Het gaat daarbij om een collectieve premie ten gunste van alle werknemers van de vennootschap waarbij een anciënniteitsvoorwaarde van maximaal één jaar kan worden voorzien. Een winstpremie kan niet worden toegekend aan de bedrijfsleiders van een vennootschap. Daarnaast worden ook vzw’s die niet onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting uitgesloten.

Euro sign

Er bestaan twee opties om de winstpremie uit te keren aan de werknemers. Zo is er de mogelijkheid om een identieke winstpremie uit te keren. Daarbij krijgt elke werknemer hetzelfde bedrag of hetzelfde percentage van het loon. Bij dit type is voor de invoering loutere informatieverstrekking aan de werknemers voldoende.

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een gecategoriseerde premie uit te keren. In dat geval bestaat de premie uit een bedrag dat voor alle werknemers varieert naargelang van een verdeelsleutel volgens objectieve criteria (anciënniteit, graad, functie, …). Hierbij zal voor de invoering sociaal overleg noodzakelijk zijn. 

Aan de uitkering van de winstpremie zijn echter ook een aantal beperkingen verbonden. Zo kan de winstpremie onmogelijk dienen ter “vervanging of omzetting van loon, premies, voordelen in natura of om het even welk voordeel, of aanvullen van al wat voorafgaat (…) al dan niet onderworpen aan de sociale zekerheidsbijdragen”.

Daarnaast is het totale toegekende bedrag van een winstpremie beperkt tot 30% van de totale bruto loonmassa en 100% van de boekhoudkundige winst.

Op de uitkering van de winstpremie dient de werkgever geen patronale sociale zekerheidsbijdrage te betalen aangezien er geen sprake is van een loon voor RSZ doeleinden. De kost is daarentegen niet aftrekbaar in de vennootschapsbelasting en wordt bijgevolg aanzien als een verworpen uitgave. In hoofde van de werknemer dient een solidariteitsbijdrage van 13,07% te worden betaald en daarbovenop een bevrijdende voorheffing van 7%. Er zal verder geen personenbelasting op verschuldigd zijn.

De winstpremie dient bovendien niet mee opgenomen te worden in de basis om het vakantiegeld en een eventuele opzegvergoeding te bepalen. Het mechanisme van de winstpremie treedt in werking op 1 januari 2018 en kan voor het eerst worden toegekend op basis van de winst van het boekjaar dat ten vroegste op 30 september 2017 werd afgesloten. 

Om er meer over te weten komen, contacteer Yves Coppens (Individual Tax Partner).