Gerichte controleactie op TP-rapportering

Vakartikels

Voor ondernemingen die deel uitmaken van een multinationale groep gelden sinds aanslagjaar 2017 specifieke regels op het vlak van transfer pricing rapportering. Indien bepaalde criteria worden overschreden, zijn ondernemingen verplicht om een Local File (275LF) en Master File (275MF) en/of een CbC (275CbC) of CbC-NOT (275CbC-NOT) over te maken aan de FOD Financiën. De belastingadministratie voert momenteel gerichte controleacties uit op het correct en tijdig respecteren van deze rapporteringsplicht.

Onder impuls van het BEPS-actieplan van de OESO werd vanaf aanslagjaar 2017 een wettelijke verplichting ingevoerd om transacties tussen groepsondernemingen te documenteren. Deze verplichting geldt voor ondernemingen die deel uitmaken van een multinationale groep (lees: een groep van twee of meer ondernemingen die fiscaal inwoner zijn van een andere staat), en houdt in dat grensoverschrijdende transacties tussen deze verbonden ondernemingen in kaart worden gebracht. 

Afhankelijk van de grenzen die worden overschreden, kan de verplichte verrekenprijsdocumentatie volgende formulieren omvatten:

  1. Een Lokaal Dossier (“Local File”): dit bevat informatie over de activiteit en structuur van de Belgische onderneming, verplicht aangevuld met een tweede deel dat gedetailleerde info bevat over onder andere intragroeps- en andere transacties wanneer de grensoverschrijdende intragroepstransacties de grens van 1 miljoen euro overschrijden. De uiterlijke indieningsdatum voor deze Local File is dezelfde als deze voor de indiening van de aangifte vennootschapsbelasting.
  2. Een Groepsdossier (“Master File”): dit is een overzicht van de organisatiestructuur van de multinationale groep, de aard van activiteiten van de groepsondernemingen, eigendom van immateriële activa, financiële en fiscale toestand van de groep, enzovoort. De uiterlijke indieningsdatum is twaalf maanden volgend op het einde van de rapporteringsperiode van de groep. U moet de Local File en Master File indienen als, op basis van de enkelvoudige jaarrekening, een van de volgende criteria wordt overschreden in het boekjaar dat voorafgaat aan het laatst afgesloten boekjaar:
  • Bedrijfs- en financiële opbrengsten: 50 miljoen EUR
  • Balanstotaal: 1 miljard EUR
  • Jaargemiddelde personeelsbestand: 100 FTE

Multinationale groepen waarvan de geconsolideerde bruto-opbrengsten 750 miljoen EUR of meer bedragen moeten ook de volgende documenten indienen:

3. een Landenrapport (“Country-by-Country Report”) dat een aantal financiële en fiscale kerncijfers van de groepsondernemingen weergeeft, of 

4. een Country-by-Country notificatie (“CbC-NOT”) dat info bevat over de groepsentiteit die het landenrapport zal opmaken.

Rapporteringsplicht voor Belgische onderneming erkennen, impliceert ook rapportering over volledige groep.

Gerichte controleactie

Recent startte de FOD Financiën een gerichte controleactie op voor aanslagjaar 2021 met betrekking tot de tijdige indiening van deze verrekenprijsrapportering. Meer specifiek gaat het om de Local File (formulier 275 LF). 

Belastingplichtigen die dit formulier niet (tijdig) hebben ingediend, worden aangeschreven en krijgen een administratieve boete van welgeteld nul euro, aangezien het een eerste overtreding betreft.

Het schrijven vermeldt tevens dat: 

  • bij akkoord met deze boete, de belastingplichtige niets hoeft te ondernemen. 
  • bij niet-akkoord de antwoordtermijn één maand bedraagt vanaf de derde werkdag volgend op verzending van de brief van de FOD Financiën.

Heeft uw onderneming rapporteringsplicht op het vlak van transfer pricing? Dan moet u deze tijdig vervullen. Uw contactpersoon bij Baker Tilly kan u bevestigen of uw vennootschap verplichtingen heeft op het vlak van TP-rapportering, zowel wat betreft de basisvoorwaarden als de overschrijding van de toepasselijke grenzen.

Voor een eerste overtreding geldt een boete van nul euro.

Wees alert!

Ook ondernemingen die geen rapporteringsplicht hebben, moeten correct en tijdig reageren op deze brief, ondanks de boete van nul euro. Want als u niet reageert, kan dit gevolgen hebben voor de toekomst. 

Enerzijds erkent u dan impliciet dat de rapporteringsplicht voor de Belgische onderneming (275LF) van toepassing is.

Maar nog belangrijker: dit heeft ook tot gevolg dat de vennootschap een rapporteringsplicht 275 MF erkent. Deze Master File-rapportering bevat info over de hele multinationale groep, dus zowel de Belgische vennootschap als alle buitenlandse verbonden vennootschappen. De aandeelhouders zullen weinig enthousiast zijn wanneer bijkomende informatie wordt overgemaakt aan de fiscale overheden in situaties waar de relevante grenzen niet worden overschreden.

Meer weten?

Als klant van Baker Tilly kunt u contact opnemen met Tanja De Decker, Tax Partner of uw dossierverantwoordelijke. 
Nog geen klant? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.